onsdag 25 februari 2009

Aktiebolag kontra kooperativ (ekonomisk förening)

Det finns olika sätt att sköta ett företag. Aktiebolag är ett sätt, kooperativ ett annat. Vi kan börja med aktiebolag. på startaföretag.se så står det,
"Aktiebolag är en företagsform där flera personer kan driva näringsverksamhet tillsammans utan att någon av aktieägarna, förutom satsat kapital, blir ansvarig för företagets skulder. När man har registrerat sitt aktiebolag så kommer den att fungera som en egen juridisk person, dvs den kan äga egna tillgångar, ha skulder, samt ha rättigheter samt skyldigheter. Den kan vidare äga eller vara medägare i andra bolag."

Aktiebolagets styrelse väljer VD i ett företag. Aktiebolagets styrelse väljs av bolagsstämman. Bolagsstämman i sin tur består av aktieägare. Vd:n väljs alltså av aktieägarna.
I och med att aktiebolaget har ansvarsfrihet förutom sitt eget satsade kapital, i köpta aktier så står de inte och faller med företaget, deras huvuduppgift är vinstmaximering, och de styr bolaget enligt principen för vinstmaximering. Och visst, självklart är ett företags mål att gå med vinst. Grejen med aktiebolag är dock att de har inget ansvar över annat än att maximera sin egen vinst. De väljer vd:n, och börjar en vd bry sig om saker som slår mot den kortsiktiga vinsten, t.ex att ta sitt miljöansvar, höja anställdas löner och andra former av "socialt ansvarstagande" så är det stor chans att VD:n ryker, beroende på vilket bolag det handlar om.
Men systemet som sådant är sådant här.


Ett kooperativ, är enligt wikipedia:

"Kooperation är en form av ekonomisk samverkan, där medlemmar både äger och driver den verksamhet de har behov av. Den verksamhet man bedriver i ett kooperativ ska ge medlemmarna största möjliga nytta, främst ekonomisk sådan."

En skillnad mellan aktiebolag och kooperativ är att aktieägare behöver inte jobba i själva företaget, och har därför ingen särskild nytta av att fördela vinsten på de anställda, eller ta överskottet och satsa på "socialt ansvarstagande" eller andra dyra saker.

Nu hårddrar jag det lite, det finns självklart bra aktiebolag, med ansvarsfulla ägare, men strukturen i ett aktiebolag där man inte tar mer risk än sitt satsade kapital gör lätt att aktieägarna kan ta stora risker, gambla och agera på ett sätt de inte hade gjort om de hade vart personligen ansvariga för förlusterna, mer än sitt satsade kapital.

Ett kooperativ kan också vara ett aktiebolag, men man MÅSTE vara medlem i kooperativet, för att få äga aktier, till skillnad från ett vanligt aktiebolag. Därför kommer i regel inte arbetarna i företaget i kläm lika lätt, som i ett vanligt aktiebolag med utomstående ägare, där jagandet efter den kortsiktiga vinsten kan leda till rationaliseringar, som att sparka anställda, när det kanske inte behövs, eller andra åtgärder som slår mot de anställda. Detta händer inte lika lätt i ett kooperativ, där de anställda, medlemmarna äger det tillsammans och man måste vara medlem i företaget för att kunna äga det.

De flesta kooperativ i sverige är dock ekonomiska föreningar, dels pga av svensk skattelagstiftning, och dels pga ..text saknas.
En ekonomisk förening är också helt demokratisk, det finns i själva den kooperativa iden, där gäller en medlem, en röst. Till skillnad från ett aktiebolag där andelen aktier i företaget avgör ditt inflytande.
Eventuell vinst i ett aktiebolag går enbart till aktiebolaget och dess aktieägare, och kallas vinstutdelning, i en ekonomisk förening kallas det dock överskottsutdelning, och går till alla medlemmar, och baseras inte på ägande utan på hur aktivt medlemmen deltar i företaget.
Det här hindrar inte ett företag som är en ekonomisk förening/kooperativ från att vara girigt och "spela fult" utåt sett, som att till exempel inte bry sig om miljön, fiffla eller tillämpa "fula knep" mot konkurrenter. Förekommer detta är det dock förankrat i hela företaget eftersom det är demokratiskt styrt, en liten toppstyrd elit styr inte företaget. Och då är det väl inte lika stor chans att företag agerar oetiskt. En ekonomisk förening gynnar i varje fall medlemmarna, på lika villkor.


Det lönar sig dessutom att starta ekonomisk förening.

Antalet ekonomiska föreningar har under den senaste 10-årsperioden växt dubbelt så snabbt som aktiebolagen och de enskilda firmorna. Närmare bestämt med 47 procent jämfört med de enskilda firmornas 21 procent och aktiebolagens 23 procent.
Jämställdheten är också högre i ekonomiska föreningar jämfört med aktiebolag, närmare bestämt 18% jämfört med 6% för aktiebolag.


Kooperativ baserade på ekonomiska föreningar i sverige är bland annat Arla, finns förstås många fler men Arla är den största. Arla blev kooperativ i grunden för att mjölkbönder ville ha kontroll över sin egen mjölkdistribution och produktion och startade därför ett gemensamt mejeri.
Arla har en styrelse på 18 medlemmar som tillvaratar medlemmarnas intresse. Det finns en ordförande en vice ordförande och 16 styrelsemedlemmar. styrelsen är vald av medlemmarna i företaget och det här är det närmaste hierarki arla kommer.
Strikta hierarkier inverkar negativt på hälsan och orsakar mer stress, och mindre jämlikhet enligt Richard G. Wilkinson och således bör företag organiseras så att alla känner sig delaktiga och lika viktiga, vilket kan åstadkommas med kooperativ/ekonomiska föreningar.


En ekonomisk förening är alltså i grunden.

  1. Demokratisk
  2. Jämlik
  3. I regel planerad mer utifrån sociala och etiska principer än vad ett aktiebolag är.
  4. rättvis mot de anställda.
  5. Mer lönsam än aktiebolag, eller enskild firma
  6. Mer jämställd
Ni som startar företag, för samhället, jämlikhetens och demokratins skull, välj kooperativ och ekonomisk förening framför aktiebolag!

4 kommentarer:

  1. Ser bra ut.. regga bloggen på www.bloggvanstern.se ! Bra med läsare därifrån

    SvaraRadera
  2. Förklara gärna varför Ek för är mer lönsamma...

    SvaraRadera
  3. Väldigt intressant inlägg! Vad tycker du om det här föredraget?
    http://www.youtube.com/watch?v=OT4cNwC-aGQ
    August TW är oxå väldigt insatt i ämnet:
    http://augusttorngrenwartin.blogspot.com/

    SvaraRadera
  4. Den här beskrivningen av AB, EF och koop saknar objektivitet. Beskrivningen av t ex ansvaret för vd tillsättning är förvirrande. Den beskriver inte för-och nackdelar mellan olika organisationsformer. (Men det kanske inte heller är meningen...?)

    SvaraRadera